Siirry suoraan sisältöön

SM-TOKO 2019

  • tehnyt
Osa SM-joukkueesta 2019

TOKOn SM-kisat 2019 ovat takana päin. Uskomattoman jännittävä ja hieno reissu oli kennelkerhon joukkueella ja monia kommervenkkejä muistellaan varmasti vielä pitkään kisojen jälkeenkin. Ensimmäiset kennelkerholaiset olivat pääkallopaikalla jo perjantaina illalla, jolloin kasattiin joukkueelle leiripaikka sekä tehtiin viime hetken treenejä. Lauantaina kisastadionille astelivat ALO ja EVL koirakot eli Irja ja Unna, Riitta ja Vassu sekä Eija ja Ossi. Sunnuntaina vuorossa olivat AVO sekä VOI koirakot eli Essi ja Tiisu, Iida ja Rusca sekä Kaarina ja Yaki.

Lauantaina seuran joukkueen urakan aloitti Irja Lapinoja bordercolliensa Unnan kanssa. Ensimmäisenä liikkeenä oli paikalla makaaminen ryhmässä yhden minuutin ajan. Koirien tulee tässä liikkeessä mennä vuoronperään maahan ennen varsinaista paikallaoloa ja Unna hieman ennakoi naapurin käskyä ja meni maahan ennen oman ohjaajansa lupaa. Sen jälkeen paikallaolo sujuikin kuin tanssia vain. Irja ja Unna saivat paikallaolo liikkeestä arvosanan 8.

SM-kisoissa omaa jännitystä itse kisasuorituksen lomaan tuo se, että jokaisen luokan liikkeet suoritetaan useassa eri kehässä. Kehien välissä voi joutua odottelemaan omaa vuoroaan tai sitten seuraavaan kehään saa juosta kuin kilpahevonen konsanaan. Koirakon hyvä suoritus edellyttää sitä, että mahdollisilla odotusajoilla osataan olla siten, että kun taas on aika suorittaa, on koira parhaassa mahdollisessa vireessä. Kuvassa Irja ja Unna näyttävät mallia paikallaolo kehän ja ensimmäisen yksilökehän välisellä odotusajalla.

Alokasluokan ensimmäisessä yksilöliike kehässä suoritettiin vapaana seuraaminen, noutokapulan pito sekä luoksetulo. Seuraamisessa Unna ei ollut aivan niin hereillä kuin olisi voinut toivoa, arvosanaksi kuitenkin 7. Seuraamisen jälkeen oli vuorossa noutokapulan pito, joka oli pitkään Irjalla ja Unnalla ongelmallinen liike. Kova treeni oli kuitenkin tuottanut tulosta ja kapulan pito sujui SM-kisakehässä paremmin kuin viimeisissä liikkuroiduissa treeneissä ja arvosanaksi upea 9!

Ensimmäisen yksilökehän viimeinen liike oli luoksetulo ja sehän olikin Irjalle ja Unnalle helppoa kauraa. Mallikas odotus, vauhdikas luoksetulo ja tarkka perusasento johtivat arvosanaan 9.

Alokasluokan viimeisessä kehässä suoritettiin liikkeestä maahanmeno, josta Irja ja Unna nappasivat arvosanaksi 9, kauko-ohjaus (arvosana 8,5) ja hyppyliike. Irja ja Unna saivat hypystä täyden 10 pistettä, johon olikin mukava päättää heidän osaltaan SM-kisa suoritus. Kokonaisuudessaan tämä parivaljakko avasi kennelkerhon pistetilin komealla 1-tuloksella 170,66p ja sijoituksena 38/68!. Aivan mahtava suoritus parivaljakon ensimmäisissä SM-kisoissa koskaan!

Seuraavaksi oli toisen ALO-luokan koirakkomme Riitan ja Vassun vuoro aloittaa suorituksensa. Moni seuralaisemme tietää kuinka Riita jännitti kovasti paikallaoloa Vassun kanssa, jotta se ei vain menisi maahan tai nousisi istumaan muiden käskyillä. Moni saikin kuulla Riittaa viimeisinä viikkoina nähdessään ” Kyllähän me muuten, mutta se paikkis…” 😉 😀 Treeniä oli varmasti tehty unissaankin ja eihän se Vassu muiden käskyihin reagoinut, ei myöskään siihen ensimmäiseen oman ohjaajansa maahan käskyyn ja sen vuoksi tuplakäsky siinä. Muutoin paikallaolo sujui kuin oppikirjasta vaikka naapurikoira lähtikin paikallaolosta ohjaajalleen ja naapurikentällä linnut yrittivät viedä metsäkoiran väärän lajin pariin. Arvosana 8 paikallaolosta ja loppukehien me tiedettiinkin olevan tälle taitavalle parivaljakolle kuin leikkiä vain 😉

Ensimmäisessä yksilöliike kehässä Riitta ja Vassu näyttivät mallia, miten se TOKO-seuraaminen oikeasti tehdään! JOJO seurasi melkein tippa linssissä kehän reunalta kuinka upeasti tämä parivaljakko teki töitä yhdessä ja kuinka hienosti seuraaminen oli juuri oikealla paikalla, vaikka se viimeisissä joukkueen treeneissä oli päässyt hieman liian eteen. Riitta oli tehnyt hyvää työtä Vassun kanssa ja sen mukainen oli arvosanakin 9,5 seuraamis-liikkeestä. Seuraamisen jälkeen suoritettiin kapulan pito, josta myös komea arvosana 9!

Ensimmäisen yksilökehän viimeinen liike luoksetulo sujui myöskin todella hienosti. Arvosana 9,5. Uskomaton rivi upeita arvosanoja siis kehästä, johon Riitta tuli melkein myöhässä eksyneen treeniliivinsä takia. Onneksi joukkueen kesken kaikki jaetaan ja Irjan treeniliivi sopi myös Riitalle ja hän ylipäänsä ehti tähän kehään ajoissa! Jojoa naurattaa vieläkin koominen tilanne ennen yksilökehää, mutta jätetään sen tarkempi analysointi kennelkerhon illanistujaisiin hyväksi tarinaksi 😉

Toisessa yksilöliikekehässä suoritettiin liikkeestä maahanmeno (täysi 10!), kauko-ohjaus (9,5) sekä hyppyliike (täysi 10) eli Riitalle ja Vassulla tämä kehä oli lähes täydellinen <3

Kokonaisuutena SM-kisojen ensikertalaiset nappasivat komean ykköstuloksen 185,32 pistettä ja TK1-koulutustunnus sijoituksena 16/68 !! Kyseessä oli samalla tämän parivaljakon elämän kolmas TOKO-koe koskaan! Ja olipa Vassu vielä rotunsa ainoa edustaja koko karkeloissa 😉

Samaan aikaan kun Riitta kilpaili alokasluokassa, suoritti seuramme EVL edustaja Eija Heinonen koiransa Ossin kanssa omaa luokkaansa. EVL luokassa aloitettiin yksilöliikkeillä joista ekassa kehässä suoritettiin tunnistusnouto, ruutu ja Z-liike. Eija ja Ossi aloittivat komeasti ottamalla tunnistusnouto liikkeestä, jossa koiran täytyy tunnistaa ohjaajan hajuinen kapula kaikkiaan kahdeksan eri kapulan joukosta, arvosanaksi 9. Ruutu liikkeessä Eija joutui korjaamaan koiran paikkaa tyhjään lähetyksen yhteydessä ennen itse ruutuun lähettämistä, jonka vuoksi ruudun arvosanaksi 7. Z-liike, jossa koiran tulee suorittaa etukäteen päätetyssä järjestyksessä liikkeeestä istuminen, maahanmeno ja seisominen ohjaajan seuruuttaessa sitä Z-mallisen pätkän, toi parivaljakolle arvosanan 8,5.

Toisessa EVL-kehässä suoritettiin niin kutsuttu hässäkkä liike, jossa koiran tulee ensin kiertää ohjaajan käskystä 20 metrin päässä oleva merkki, pysähtyä sen jälkeen ohjaajan käskemään asentoon ja noutaa vielä ohjaajan ohjeistama kapula hypyn kautta ohjaajalle palauttaen. Ossi eteni hyvin merkille, mutta valui hieman pysähtymiskäskystä. Itse kapulan otto, hyppy ja palautus olivat priimaa. Arvosanaksi hässäkästä 7. Toisena liikkeenä tässä kehässä Ossi ja Eija pääsivät näyttämään seuraamistaan, josta tuomari antoi arvosanaksi 8,5. Jäätävän upea seuraaminen se olikin!

Kolmannessa yksilökehässä Eija ja Ossi suorittivat luoksetulon (arvosana 6,5), ohjatun noudon ja kauko-ohjauksen, josta arvosanaksi 8,5. Ohjattu nouto koitui tällä kertaa valitettavasti jostain syystä liian hankalaksi ja siitä arvosana 0, joka sinänsä jojoakin hieman harmittaa 😉 Arvostelu EVL-luokassa on tietysti tämän tason kokeissa tiukkaa ja mikäli Eija ja Ossi olisivat saaneet edes sen arvosanan 5 ohjatusta noudosta, olisivat he olleet kepeästi finaalissa mukana. TOKOn korkeimmassa luokassa todella nähdään se miten haastava tämä laji on!

Yksilöliikkeiden jälkeen suoritettiin EVL-kehissä vielä ryhmässä paikalla istuminen, paikalla makaaminen ja luoksetulo, jotka Eija ja Ossi suorittivat upeasti arvosanoin 10 ja 9. Kokonaisuudessaan hieno suoritus tämän parin ensimmäisissä EVL-tason SM-kisoissa! Kakkostulos 232p ja sijoitus 29/52.

Ensimmäiseltä päivältä oli seuralla siis kasassa ALOkasluokasta vahva ykköstulos ja EVL-luokasta 2-tulos. Joukkueen asiat olivat siis sillä tavalla hyvin, että tuloksessa oltiin jo kovasti kiinni 🙂

Sunnuntaina heti aamun ensimmäisenä koirakkona starttasivat Kaarina ja Yaki VOIttajaluokassa. Siellä ensimmäisenä suoritettiin ryhmässä paikallaan makaaminen, jossa saatiinkin jännittää ihan toden teolla kun ihan paikallaolon lopuksi lähti yksi koira ryhmästä nuuskuttelemaan rivissä viimeisenä makaavaa tanskandogia joka sinnikkäästi makasi paikallaan. Tuomari käski ohjaajat pois piilostaan omien koiriensa luokse ja seurasi piinaavan pitkältä tuntuva odottelu, että mitä nyt tapahtuu? Lopulta tuomari kertoi, että koko liike suoritetaan uudelleen ilman paikaltaan lähtenyttä koiraa. Voi Apua! Onneksi Kaarina kokeneena ohjaajana osasi toimia Yakin kanssa oikein ja uusittu paikallaolo sujui tuomarin mukaan 9:n arvoisesti.

Ensimäisessä voittajaluokan yksilökehässä suoritettiin liikkeet ruutu, seuraaminen, metalliesineen nouto hyppyesteen kautta ja L. Yaki ja Kaarina tekivät todella upean kehän hyvässä vireessä saaden ruudusta korjauksen kanssa 7:n, seuraamisesta 9:n, vaikeimmasta liikkeestään metallihyppynoudosta ohjaajan hyvällä pelastuksella 5:n ja L-liikkeestä 8:n.

Kaarinan ollessa voittajaluokan ensimmäinen koirakko, joutuivat he siirtymään todella nopeasti kehästä toiseen ja jo etukäteen Kaarinaa tämä hieman jännitti. Ensimmäiset kehät sujuivat kuitenkin upeassa vireessä joten mahdollisuudet olivat ihan mihin vain!

Kolmanteen kehään mennessä jotakin tapahtui ja siellä ensimmäinen liike tunnistusnouto meni nollille Yakin palautettua tunnistusnouto kapulan esimerkillisesti liikkeenohjaajalle. Toki kyseessä oli vielä väärä kapulakin ja ohjaajan kutsuista huolimatta Yaki törötti liikkeenohjaajan vieressä tomerana. Jotakin koirapojan päässä tapahtui. Luoksetulon Yaki teki kuitenkin hyvin saaden siitä arvosanaksi 8:n.

Kauko-ohjauksessa ilmeisesti ohjaajan äänen kaiku takaseinän mainoksista sekoitti pakkaa ja Yaki ei tehnyt ensimmäistä vaihtoa ollenkaan mikä ei ole sille ollenkaan tyypillistä. Loput vaihdot kuitenkin onnistuivat hyvin ja 5:n verran pisteitä saatiin tästäkin liikkeestä kasaan. Viimeisenä liikkeenä ohjattu nouto, jossa Yaki hetken patsasteli kapulan tykönä kameramiehille poseeraten, arvosanaksi 7,5. Näillä pisteillä Kaarina ja Yaki ylsivät todella tiukassa arvostelussa 3-tulokseen pistein 205, 16 ja sijoituksena voittajaluokassa 17/35 !

Sitten päästettiin vauhtiin seuran AVO-koirakot joista ensimmäisenä suorittamassa olivat Essi ja Tiisu. Avoin luokka alkoi yksilöliikkeillä, joista ensimmäisessä kehässä suoritettiin luoksetulo, kauko-ohjaus ja seuraaminen. Luoksetulossa ja kauko-ohjauksessa Tiisu tarvitsi kummassakin tuplakäskyn alun maahanmenoon, joka söi pisteitä muuten todella hienoissa suorituksissa. Kummastakin liikkeestä arvosanaksi 8. Seuraaminen ei tänään ollut ihan sitä komeinta Tiisua jota ollaan nähty, mutta komeat pisteet joka tapauksessa: 8.

Toisessa yksilöliike kehässä suoritettin nouto, ruutu ja liikkeestä maahanmeno. Noudossa meinasi käydä hieman työtapaturmia ja myös Tiisu meinasi palauttaa kapulan jollekin ihan muulle kuin omalle ohjaajalleen. Treenikavereiden kanssa hieman naljailtiin, että kuinkas paljon ne Kaarin aja Essi yhdessä treenasivatkaan? 😉 Ruudusta 8 ja liikkeestä maahanmenosta 9. Hyvältä näytti meno!

Kolmannessa yksilöliikekehässä suoritettiin hyppy, liikkeestä seisominen ja merkin kierto. JOJOa ja joukkueen jäseniä alkoi jännittää, ykköstuloksessa oltiin kiinni vielä ja kovasti! Ja varmaa ja tarkkaa työtä Essi ja Tiisu tekivätkin saaden hypystä 9:n, liikkeestä seisomisesta 8,5 ja merkin kierrosta 9. Jiihaa! Se on ykkönen! Ehti JOJO jo huudella kentän laidalla, kunnes Essi itse totesi, että onhan tässä vielä se paikalla istuminen, joka heillä oli ehkä se haastavin liike. Ja ei muuta ku jännitysmyssy takaisin päähän!

Paikalla istuinen alkoi hyvin. Hetken päästä Tiisu kuitenkin siirsi yhden tassunsa eteenpäin.. ja hetken päästä toisenkin jääden melkoisen vajaaseen istuma-asentoon. Voin melkein vannoa, että Essin lisäksi oli koko joukkue hengittämättä ja minuutin paikalla istuminen tuntui ikuisuudelta. Sitten yhtäkkeä, kaksi muuta koiraa kävi maaten ja siinä vaiheessa tuntui että oi ei, nyt kävi huonosti. Mutta eihän se Tiisu nyt sellaisia tekisi! Siinä se istua törötti ja loppuun asti ansaiten pisteitä 9,5! Hieno ykköstulos siis Essille ja Tiisulle isoissa kisoissa ja tässä vaiheessa tiedettiin, että joukkue on saanut tuloksen kasaan. Hienoa Sievi!!!

Sievin kennelkerhon viimeisenä koirrakkona oman suorituksensa kävivät tekemässä Iida ja mammalomalta palannut Rusca. He saivatkin lähteä kisaan ilman suurta painetta, koska joukkueella tulos jo oli. Hieman myöhäiseen meni kuitenkin kehiin lähtö ja Iida ei ehtinyt Ruscaa kunnolla lämmitellä. Kehään mennessä oli selvästi pasmat hiukan sekaisin, kun luoksetulo liikkeessä Iida ei muistanut käskeä koiraa maahan kuten kuuluisi. Ehti se kehästä JOJOllekin huikata, että oma moka ja reppana luuli että ei saanut tästä liikkeestä pisteitä

No eihän sieltä mitään nollaa tullut vaan hyvä 8, josta lähdettiinkin sitten numeroita pelkästään parantamaan 🙂 Kauko-ohjauksesa 8,5 ja samoin seuraamisesta!

Toisessa kehässä hypystä täysi 10, ruudusta 8 ja liikkeestä maahamenosta myös 10! Kolmannessa kehässä saatiin taas jännittää, kun Iida ei ensimmäisellä heitolla saanut heitettyä kapulaa 10 metriä ja joutui uusimaan heiton. Onneksi Iidan pää kesti tämän ja toinen heitto onnistui ja sen jälkeen nouto oli oikein mallikas, siitä arvosanaksi 8. Liikkeestä seisominen oli hieno ja tuomarin mukaan 9:n arvoinen. Enää merkki…, josta siitäkin komea 9! Huh heijaa mitä menoa!

Paikalla istumisen Rusca suoritti varmasti ja täyden 10:n arvoisesti ja näin ollen Iida ja Rusca tekivät kovan 1-tuloksen 283,5 pistettä ja sijoitus 27/64! Ei olisi ehkä kaikki uskoneet mihin tämä pari pystyy edellisen kokeen jäljiltä, jossa useampia liikkeitä meni vielä nollille. Sitkeä ja oikeanlainen treenaaminen oli tuottanut tulosta ja ei tämän makeampaa paikkaa näyttää sitä olekaan!

SM-TOKOssa joukkueen tulokseen lasketaan parhaan ALO-koirakon pisteet, parhaan AVO-koirakon pisteet sekä parhaan VOI/EVL-koirako pisteet. Tällä matikalla Sievin kennelkerhon pisteiksi tuli 700,84 pistettä ja sillä sijoituttiin sijalle 19/41, josta voi olla jälleen kerran todella ylpeä! Kaikki joukkueen koirakot tekivät tuloksen, alemmat peräti ykköstulokset ja ylemmätkin näyttivät todella upeita pätkiä! Kisan jälkeen joukkueen fiilis oli hyvä ja ei taitaneet kaikki edes kotiin asti tältä reissulta ehtiä, kun ensi vuoden SM-TOKOja ja niihin liittyviä treenejä alettiin jo suunnitella 😉

Ja niin, seuraavan kerran näitä tarinoita sitten kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna 2020 😉 Ei muuta ku kovvaa treeniä! 😉 ja mikäli tämän luettuasi koet, että ensi vuonna tahdot matkaan mukaan, niin seuraappa TOKO-toimikunnan tiedotuksia (olettaen tietysti, että olet jäsenemme), ajatusta saattaa olla, että SM-toko porukan treenit aloitetaan jo hippasen varhaisemmin kuin aiempina vuosina 😉

JOJOn ominaisuudessa haluan kiittää koko seuran SM-toko joukkuetta 2019 mahtavasta panostuksesta yhteisen tavoitteemme eteen! Koirakot ylsivät huikeisiin suorituksiin kovan paineen alla ja olen sydämeni pohjasta teistä jokaisesta ylpeä <3