Siirry suoraan sisältöön

Vauhdikkaita ratoja virallisissa agilitykisoissa

  • tehnyt

Sievin Kennelkerho järjesti lauantaina 25.7 ensimmäiset viralliset agilitykilpailunsa. Osallistujia oli kisoissa myös kauempaa, eteläisimmät Kirkkonummelta, pohjoisimmat Rovaniemeltä! Startteja nähtiin noin 187 kappaletta, eri taso- ja kokoluokissa. Sää suosi tapahtumaa ja Lylyn kenttä sai kehuja kilpailijoilta. Tuttuun tapaan kisojen tunnelma oli leppoisa ja rento, kisojen rullatessa sujuvasti aamusta iltaan.

Agilityssa tuomari laatii aina erilaiset radat, jotka vaikeutuvat 1-luokasta 3-luokkaan. Koiran kouluttaminen alkeista kilpailuvalmiiksi vie 1-2 vuotta ja ohjaaja saakin opetella ohjauskuvioita loppuikänsä. Koira etenee radalla 3-5 metriä sekunnissa ja noin 20 esteen rata suoritetaan alle minuutissa. Siinä ei ehdi paljon numeroita katsella. Lajina agility määritellään koiraurheiluksi ja huipulla se onkin jo todella vaativaa sekä koiralta, että ohjaajalta. Luokissa noustaan LUVA, eli luokanvaihtoon oikeuttavilla tuloksilla, joita pitää saada aina 3, jotta voi nousta seuraavaan luokkaan. Kokoluokat jaetaan taas koiran säkäkorkeuden mukaan mini-, medi ja maksi-luokkiin. Virheitä radalla tulee riman tiputtamisesta, kontaktialueen yli hyppäämisestä tai esteestä kieltäytymisestä, myös ihanneajan ylityksestä kertyy virheitä. Hylkäys tulee radalla helposti, esim. väärän esteen valinnasta, oikean esteen suorittamisesta väärästä suunnasta, jännitystä riittää lähdöstä maaliin saakka!

Kilpailuissa nähtiin mm. tuore medien Suomen Mestari, Jonna Keskitalo ja sheltti Kuura, joka voittikin agilityradalla luokkansa. Sieviläisiä edustivat bordercollie By ja Leena Partanen, nousten maksien ykkösluokasta kakkosiin, voittaen heti LUVA-tuloksella uuden luokkansa! Valkoinen paimenkoira Woody ja Henna Hautakoski ajautuivat hylkäykseen. Kolmosluokassa kotiseuraa edustivat belgianpaimenkoira tervueren Rasta ja Susanna Kariniemi, ottaen eka radalta hylkäyksen ja toiselta radalta virheettömällä radalla sijoituksen 5. Hienosti pärjäsivät myös Espanjasta Sievin riveihin kesäksi siirtyneet isovillakoira Justine ja Helena Keiski, voittaen maksi 2-luokan agilityradan LUVA-tuloksella ja keskikokoinen villakoira Carlos Ilpo Keiski ohjaajanaan medi 3-luokassa nollaradalla sijoittuen 6.ksi.

Kilpailuissa vastaavana koetoimitsijana ahersi Nina Saajossalo, tuomarina Hilpi Yli-Jaskari Nurmosta, kisajärjestelyissä apuna hääri Sievin Kennelkerhon ahkeraa koiraharrastajaporukkaa, jota täydensi muutamat ihanat talkoolaiset muista seuroista. Ensi kesän kisoja jo suunnitellaan, olihan tämä sen verran hauskaa!

Kuvassa Henna ja Woody, kuva: Mika Soini